Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Daucus carota L.

Γένος: Daucus

Οικογένεια: Apiaceae (Umbelliferae) / Σκιαδανθή
Συχνές ονομασίες: Carrot, carota / Δαύκος το καρότο, καρότο.

Μονοετής ή πολυετής πόα με πτεροειδή, οδοντωτά, λεπτά φύλλα, που καλλιεργείται για τη σαρκώδη, εδώδιμη ρίζα της, το καρότο. Τα φύλλα φύονται από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Συνήθως,το χρώμα της ρίζας είναι πορτοκαλί αλλά συναντάται και σε λευκό και κίτρινο χρώμα, όπως επίσης οι πρώτες καλλιέργειες που έγιναν στην Ευρώπη ήταν μωβ χρώματος. Το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, όπως επίσης διαφέρουν και το σχήμα και το μήκος της ρίζας.

Ευδοκιμεί σε εύφορα, υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις χειμερινές συνθήκες, καθώς η ιδανική, για αυτό, θερμοκρασία  δε ξεπερνάει τους 18oC.

Παρουσιάζει ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Καταναλώνεται ωμό ή μαγειρεμένο, είτε ως αφέψημα, είτε εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα ο πολτός του.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο διαφορετικές ποικιλίες καρότου: το πρώιμο καρότο “Amsterdam” και το κόκκινο καρότο “Red Samurai” με την πολύ γλυκιά γεύση του.