fbpx

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Canna indica L.

Γένος: Canna

Οικογένεια: Cannaceae / Υδραγγειοειδή

Συχνές ονομασίες: African arrowroot, indian shot, queensland  arrowroot, purple arrowroot, Sierra Leone arrowroot, edible canna, indian reed, indian shot, bandera, canna saka / Κάννα ινδική, τροπική κάννα, κάννα.

 Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, προστατευμένες από ανέμους και εδάφη γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα. Τον χειμώνα κλαδεύεται χαμηλά στο έδαφος και ξαναβλασταίνει την επόμενη άνοιξη. Όταν κόβουμε τα ξερά λουλούδια έχουμε συνεχόμενη ανθοφορία. 

Εξωτικής ομορφιάς, δημοφιλές καλλιεργούμενο ποώδες φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα. Η καταγωγή του είναι από την Νότια και Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες, το οποίο συναντάται συχνά σε κήπους τροπικών κι εύκρατων κλιμάτων. Το κύριο κι ελκυστικότερο μέρος του φυτού αποτελούν τα μεγάλα, ζωηρόχρωμα πέταλα των άνθεων του. Το φυτό παρουσιάζει  παρατεταμένη ανθοφορία καθώς ξεκινάει την άνοιξη και διαρκεί έως και τα μέσα του φθινοπώρου. Απαντάται σε διάφορα χρώματα και συνδιασμούς χρωμάτων, καθώς υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες αλλά και υβρίδια.  Οι σπόροι του είναι πολύ σκληροί, σφαιρικοί και μαύρου χρώματος, και μοιάζουν με σκάγια από φυσίγγι όπλου. Αν τους κοιτάξει, μάλιστα, κάποιος με μεγεθυντικό φακό θα παρατηρήσει στην επιφάνειά τους βαθουλώματα, όπως θα παρατηρούσε στην επιφάνεια ενός μετάλλου. Το φυτό αποκαλείται και “Indian shot” (ινδικός πυροβολισμός), λόγω της ομοιότητάς του με τα πυρομαχικά του παρελθόντος. Υπάρχουν αναφορές, όχι επιστημονικά, όμως, τεκμηριωμένες ότι οι σπόροι του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσίγγια. Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή ιατρική, στην κατασκευή χαρτιού, κουδουνίστρων, στην παρασκευή μωβ χρωστικής ουσίας κι επίσης ο καπνός από τα φύλλα του έχει εντομοκτόνα δράση. Επίσης, οι σπόροι χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων ως λαμπερές μαύρες χάντρες.

Το είδος Canna edulis είναι εδώδιμο και καταναλώνεται είτε ωμό είτε μαγειρεμένο κι έχει γλυκιά γεύση αλλά είναι ινώδες. Στο Περού ψήνουν τους σπόρους για 12 ώρες και φτιάχνουν μια γλυκιά κρέμα. Εναλλακτικά, οι ρίζες μπορούν να ξεφλουδιστούν, να ξηρανθούν και στη συνέχεια να αλεσθούν σε αλεύρι,πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, περισσότερο από 90% και περίπου 10% σάκχαρα (γλυκόζη και σακχαρόζη).

 

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος