Είσοδος στον Κήπο των Αγγέλων

Ένας θεματικός κήπος που εμπνέεται από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και τη θρησκεία.

Η Πόρτα του Παραδείσου στον Κήπο των Αγγέλων

Ο Κήπος των Αγγέλων

Ο μοναδικός στόχος του κάθε ανθρώπου είναι να βρει τον προσωπικό του παράδεισο. Για να εισέλθει, όμως, κάποιος του παραδείσου, προϋπόθεση αποτελεί να έχει ως συνειδητό σκοπό να είναι ηθικά άριστος με εκούσια διαχείριση των παθών του.

Ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκαν εκτενώς οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι Πλάτωνας, Σωκράτης κι Αριστοτέλης.

Αναφέρθηκαν στην επίκτητη ικανότητα της επιλογής και της αναζήτησης των αρετών μέσα στη ψυχή μας.

Στον περίφημο 34σέλιδο, μυστικό κώδικα του Πλάτωνα (Codex Clarkianus ΧΙ - Κλαρκιανός κώδιξ ή Πλάτωνας του Κλάρκ) περιγράφεται ένας βυζαντινός κήπος της ανατολικής Μεσογείου και συσχετίζονται τα χαρακτηριστικά των φυτών του με τις αρετές της ανθρώπινης ψυχής.

Ο μυστικός κώδικας του Πλάτωνα αποτελεί το παλαιότερο σωζώμενο έργο του Πλάτωνα καθώς αντιγράφηκε και σχολιάστηκε με εντολή του επιστημονικού θεολόγου κι αρχιεπισκόπου Καισαρείας Αρέθα το 895μ.Χ. και φυλάττονταν στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, από όπου εκλάπη τον Οκτώβριο του 1801 από τον περιηγητή Έντουαρντ Ντ. Κλαρκ (Edward D. Clarke) και πωλήθηκε από τον ίδιο στην ερευνητική Μποντλιανή ( ή Βοδληινή) βιβλιοθήκη (Bodleian Library) του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Το αντίγραφο αυτό σε περγαμηνή αποτελεί περίφημο δείγμα της ελληνικής καλλιγραφίας.

Βασισμένοι στο κείμενο αυτό, δημιούργησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πριν μερικά χρόνια, τη διαδρομή των αρετών. Διαδρομή, την οποία συνθέτουν 14 φυτά, μετατρέποντας την είσοδο της Σχολής, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, σε οδό περισυλλογής και κατανύξης, εισάγοντας τον επισκέπτη στο νόημα που ο ίδιος ο χώρος εκπέμπει. Κάθε φυτό συμβολίζει μία συγκεκριμένη αρετή, φυτά που μπορεί να γνωρίσει ο επισκέπτης στον Κήπο των Αγγέλων στο Βοτανικό Κήπο "Ζέλιος Γη", να ενημερωθεί για την συμβολισμό τους με τις αρετές και γιατί όχι; να παρακινηθεί για να οδηγηθεί, μέσω των συμβολισμών και των αισθήσεων,  στον προσωπικό του ψυχικό παράδεισο. Πρόκειται για μια προσέγγιση του πνευματισμού μέσω του φυτικού κόσμου και των αισθήσεων.

Στον Κήπο των Αγγέλων θα συναντήσει κανείς:

  • Κυπαρίσσι Μαρόκου, Κέδρο Λιβάνου και Πεύκο χαλέπιο,  δέντρα που συμβολίζουν την αρετή της εγκράτειας,
  • Κιτριά, το καρποφόρο δέντρο που παράγει τους εδώδιμους καρπούς τα κίτρα που το ωχρό χρώμα τους συμβολίζει την ωχρότητα της σωφροσύνης,
  • Βασιλική χουρμαδιά (φοίνιξ), φοινικοειδές, καρποφόρο φυτό, το οποίο καθυστερεί να καρποφορήσει συμβολίζοντας την αρετή της δικαιοσύνης,
  • Κρίνα, που συμβολίζουν την ακτημοσύνη, μία από τις βασικές αρετές του μοναχισμού,
  • Συκιά Ιορδανίας, που συμβολίζει τη δυνατότητα συγκράτησης της οργής, δηλαδή την αρετή της πραότητας,
  • Άμπελο, που συμβολίζει την ηρεμία,
  • Ροδιά, που συμβολίζει το θάρρος,
  • Ροδακινιά, που συμβολίζει την ταπεινοφροσύνη,
  • Υγράμβαρη (στύραξ), που συμβολίζει την προσευχή,
  • Σμιλάγγι (αρκουδόβατο), που συμβολίζει τη γνώση,
  • Ελιά, που συμβολίζει την ομόρριζη της ελεημοσύνη,
  • Βάτο, που συμβολίζει την υπακοή.