Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Triticum spelta

Γένος: Triticum

Οικογένεια: Poaceae (Gramineae)/ Ποοειδή (αγρωστώδη)
Συχνές ονομασίες: spelt, dinkel wheat, hulled wheat / σιτάρι όλυρα – ντίνκελ, σπέλτα, αγριοσίταρο.

Δημοφιλές είδος σιταριού για εκατοντάδες χρόνια με πιο σκληρό εξωτερικό περίβλημα από το απλό σιτάρι, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διαδικασία αλευροποίησης του με αποτέλεσμα κατά τον 20ο αιώνα να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της καλλιέργειας του.

Τα προτερήματα του έναντι των υπόλοιπων σιτηρών επανέφεραν τη ζήτηση του και κατά συνέπεια την καλλιέργεια του. Συγκεκριμένα, το αλεύρι ντίνκελ έχει πιο γλυκιά γεύση, είναι πιο εύπεπτο, πιο θρεπτικό, καλή πηγή πρωτεΐνης, μετάλλων, βιταμινών και στοιχείων ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης,το σκληρό εξωτερικό περίβλημα των σπόρων του το καθιστά πιο ανθεκτικό σε ασθένειες κι έντομα, με αποτέλεσμα να μη χρήζει χημικής παρέμβασης η καλλιέργεια και να αποτελεί μια καλή επιλογή των βιολογικών καλλιεργητών.

Η καταγωγή του φαίνεται να ήταν από την εύφορη περσική κοιλάδα και στη συνέχεια να εξαπλώθηκε η καλλιέργεια του στην Ευρώπη. Αναφορά του σιταριού ντίνκελ υπάρχει στη Βίβλο.