Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Punica granatum L.
Γένος: Punica
Οικογένεια: Puniceae / Πουνικίδες
Συχνές ονομασίες: pomegranate, dwarf pomegranate, granado, grenadier, Shi liu, Zakuro / Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή ή Ροιά η κοκκώδης, ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά, ρωβιά (Κύπρο).
Φυλλοβόλο, ανθεκτικό, μικρό δέντρο, με μεγάλα άνθη σε έντονο πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα αλλά μπορεί κάποιος να συναντήσει και λευκά. Δεν εμφανίζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αλλά ακόμη και στο πότισμα είναι ανθεκτικό και δείχνει αντοχή ακόμη και στο υφάλμυρο νερό.
Φέρει πράσινα, ωοειδή, γυαλιστερά φύλλα κι ανάλογα με τον καρπό τους διαχωρίζονται σε οξύκαρπες, γλυκόκαρπες και σε νάνες.
Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα κι υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές σε αυτό και τις χρήσεις του (π.χ. βυρσοδεψία), επίσης πολλές είναι κι οι αναφορές του εν λόγω καρπού στην ελληνική μυθολογία. Στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο της γονιμότητας και της ζωής με το συμβολικό του χαρακτήρα να φτάνει ως τις ημέρες μας.
Το φυτό παρουσιάζει πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων με δραστικές ουσίες σε διάφορα μέρη του , κι όχι μόνο στον καρπό του. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το χυμό του καρπού του φυτού, ενώ οι Διοσκουρίδης και Πλίνιος αναφέρουν θεραπευτικές ιδιότητες στη ρίζα και τη φλούδα του φυτού, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι αρχαίοι ιατροί και φαρμακολόγοι γνώριζαν όσα η σύγχρονη επιστήμη σήμερα αποδεικνύει. Η ροδιά χρησιμοποιείται εκτενώς και στο ινδικό, εναλλακτικό, ιατρικό σύστημα της Αγιουρβέδα.
Η επιστημονική – λατινική ονομασία του φυτού punica σημαίνει στα λατινικά Καρχηδόνιος καθώς υπήρχε η φήμη ότι στην αρχαία φοινικική επαρχία της Καρχηδόνας (πόλη της Τυνησίας) φύονταν οι καλύτερες ροδιές.
Στον Κήπο μας θα διάφορες ποικιλίες ροδιάς, καθώς και την καλλωπιστική ποικιλία ροδιάς, την επονομαζόμενη ανθοροδιά Punica granatum “flore pleno”. Στο θεματικό Κήπο των Αγγέλων θα βρείτε τη λευκοροδιά Punica granatum “Baiyushizi” που παράγει λευκού χρώματος καρπούς.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.