Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Pimpinella anisum

Γένος: Pimpinella

Οικογένεια: Apiaceae / απιίδες, σελινοειδή, σκιαδοφόρα, σκιαδανθή
Συχνές ονομασίες: anise, aniseed / Πιμπινέλλη το άνισον, άνισο, γλυκάνισος, γλυκάνισο, άνισο το τράγιο, πιμπινέλλα, γλυκάνθις, καυκαλίθα, πιμπενέλη η κοινή.

Μεσογειακό, ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό. με μικρά, λευκά άνθη. Ο καρπός του γλυκάνισου είναι ένα μακρόστενο ξηρό σχιζοκάρπιο.

Πέραν της κλασσικής χρήσης του για τον αρωματισμό πιάτων αλμυρών – γλυκών και αρτοσκευασμάτων, το φυτό χρησιμοποιήθηκε κι από τη λαϊκή φαρμακευτική κυρίως κατά του μετεωρισμού, αλλά κι ως αντικαταθλιπτικό, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, κατά των διαφόρων στομαχικών διαταραχών, ως αντιβακτηριακό, ως εντομοκτόνο, ως αφροδισιακό κ.ά.

Ο γλυκάνισος ήταν γνωστός ως άννησον, αννήσιον, άννητο ή ανισον από την αρχαιότητα,  ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποίησε για να κατασκευάσει ένα είδος κρασιού τον «ανισίτη οίνο», η φήμη του οποίου έφτανε ως τη Ρώμη ως το «κρασί του Ιπποκράτη». Στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκε κατά τη μουμιοποίηση.