Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cytisus laburnum (συνων.: Laburnum anagyroides)

Γένος: Cytisus

Οικογένεια: Fabaceae
Συχνές ονομασίες: Golden rain / Λαβούρνο, κύτισος, σύτισος, χρυσή βροχή.

Πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος έως μικρό δέντρο, με εντυπωσιακή ανθοφορία κατά τη διάρκεια της άνοιξης έως και τις αρχές του καλοκαιριού με έντονου κίτρινου χρώματος λουλούδια με γλυκό άρωμα, καθιστώντας το ένα υψηλής καλλωπιστικής αξίας φυτό. Τα λουλούδια φύονται στις άκρες των κλαδιών σε κρεμάμενες ταξιανθίες καθιστώντας το ένα ελκυστικό καλλωπιστικό φυτό. Τα φύλλα του εκφύονται κυρίως ανά τριάδες κι είναι ωοειδούς σχήματος με μακριούς μίσχους, λεία στην άνω επιφάνεια τους και τριχωτά στην κάτω. Το φυτό καρποφορεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου με ράγες που περιέχουν τους σπόρους του, οι οποίοι  είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις, αλλά χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν ως φυτικό καθαρτικό αλλά και για την αντιμετώπιση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως τον κοκκύτη και το άσθμα, λόγω της περιεκτικότητας του στο αλκαλοειδές κυστίνη. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για την κατασκευή τόξων. Επίσης, ενδείκνυται η χρήση του στην κατασκευή μουσικών οργάνων κι επίπλων καθώς ομοιάζει με έβενο.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “εβένην κύτισος”.

Το φυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις παρά μόνον καλή αποστράγγιση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος, στους ανέμους, στην ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμη και για φύτευση σε βιομηχανικές περιοχές αλλά δεν ενδείκνυται για παραθαλάσσιες θέσεις φύτευσης.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.