fbpx

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hypericum perforatum

Γένος: Hypericum

Οικογένεια: Clusiaceae / Κλουσιίδες

Συχνές ονομασίες: perforate St John’s-wort, common Saint John’s wort and St John’s wort / Υπερικόν το διάτρητον, βαλσαμόχορτο, υπερικό, βάλσαμο, σπαθίδα.

Το βαλσαμόχορτο είναι αειθαλές φυτό με ύψος περίπου ένα μέτρο και άνθη με έντονο κίτρινο χρώμα, τα οποία εμφανίζονται περίπου στα μέσα Ιουνίου. Είναι ενδημικό φυτό σε ολόκληρη σχεδόν την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το Υπερικό (Hypericum) είναι γένος φυτών στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 150 είδη, ποώδη, θαμνώδη ή φρύγανα. Κυριότερα είδη είναι το Hypericum perforatum (Υπερικόν το διάτρητον, κοινώς βαλσαμόχορτο) και το Hypericum perfoliatum (Υπερικόν το διαμπερές, κοινώς λειχηνόχορτο).

Οι μίσχοι και κλάδοι καλύπτονται από πυκνά επιμήκη, λεία φύλλα και έχει κίτρινα λουλούδια με μαύρες κουκίδες. Αναπτύσσεται σε φτωχά εδάφη, και βρίσκεται συνήθως σε λιβάδια, αγρούς, δρόμους.

Η χρήση του βοτάνου στην ιατρική χρονολογείται από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Το βαλσαμόχορτο έχει θεωρηθεί ως ένα ιατρικώς πολύτιμο φυτό για πάνω από 2.000 χρόνια. Οι αρχαίοι πίστευαν πως το φυτό είχε τη δύναμη να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Εξάλλου η επιστημονική ονομασία Hypericum προέρχεται από την λέξη υπερ και εικόνα και αντανακλά τη μυστικιστική και υπερβατική φύση του φυτού στην αρχαία Ελλάδα. Έλληνες ιατροί, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος χρησιμοποίησαν ευρέως το βότανο ως διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, για πληγές και εγκαύματα, για περιστατικά άγχους, πόνου, κατάθλιψης.

Ο μυστικιστικός χαρακτήρας του φυτού διατηρήθηκε και από τους χριστιανούς με ποικίλες δοξασίες να συνοδεύουν τη χρήση του (βότανο του Αγίου Ιωάννη). Η χρήση του φυτού συνεχίστηκε στην Ευρώπη, εξαπλώθηκε ευρέως και έως τον δέκατο ένατο αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.

Το υπερικό αποτελεί ένα από τα πιο μελετημένα βότανα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου σε περιπτώσεις άγχους, κατάθλιψης και σε ασθένειες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά, όπως σε καρκινώματα, φλεγμονές, νευρολογικά νοσήματα, άνοια. Η ιατρική αποτελεσματικότητα του βοτάνου οφείλεται σε πολλές βιολογικά ενεργείς ουσίες, όπως είναι η υπερικίνη, η υπερφορίνη, η ρουτίνη, τα φλαβονοειδή, η κερκετίνη, το kaempferol. Η υπερφορίνη και η υπερικίνη, σύμφωνα με μελέτες, αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων in vitro.

Είναι ευρέως γνωστό με το κοινό όνομα Tutsan, το οποίο προέρχεται από το γαλλικό toute-sain που σημαίνει ότι όλα θεραπεύονται – πανάκεια, λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Τα περισσότερα από 370 είδη του γένους υπερικό είναι γνωστά από την αρχαιότητα καθώς χρησιμοποιούνταν από τη λαϊκή ιατρική και διακοσμούσαν με αυτά θρησκευτικά είδωλα, γιατί θεωρούσαν ότι προστατεύονται με τον τρόπο αυτό από τα δαιμόνια. Η ονομασία «υπερεικόν» αποτελείται από δύο συνθετικά «υπέρ» + «εικών» που σημαίνει ότι «το φυτό είναι υπεράνω της εικόνας», κι αναφέρεται στην παράδοση να φέρεται το βότανο πάνω από μια εικόνα την ημέρα εορτασμού του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, για να εκδιώξει το κακό. Κατά μία άλλη θεωρία, η ονομασία του γένους προέρχεται από τα δύο συνθετικά «υπό» + «ερείκη» που σημαίνει ότι το φυτό συνήθως φύεται κάτω από τα φυτά του γένους της ερείκης.

Στη ∆υτική Κρήτη συναντάμε το ενδημικό είδος Hypericum empetriofolium, το οποίο φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο και φυτρώνει σε δασώδεις περιοχές με υψόμετρο 800 μέτρων. Εκτός του είδους Hypericum calycinum, που χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία, άλλα πολύ γνωστά και πολύ χρησιμοποιούμενα είδη του ίδιου γένους είναι το Hypericum perforatum – βαλσαμόχορτο, που χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, και τα Hypericum androsaemum και Hypericum inodorum τα οποία χρησιμοποιούνται από την εμπορική ανθοκομία.

 

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος